For første gang nogensinde: Danmarksmesterskab i mad over bål

Morten Jensen, direktør i Destination Sjælland. Fotokredit: Evan Hemmingsen.
dato

I et par hundredetusinde år har mennesket tilberedt mad over åben ild. Og på trods af nymodens teknologier har danskerne de senere år i en ny megatrend fundet tilbage til naturen og bålets utrolige samlingskraft. Det gav idéen til at lave et officielt danmarksmesterskab i bålmad.

”Der er noget fuldstændig unikt i bålmad og derfor vil vi gerne hylde den ved at sætte den i centrum. Det er uformelt, ujusterbart og taler virkelig til urmennesket i os, samtidig med at det bare er helt utroligt spændende at lade sig fordybe i gode råvarer, der skal tilberedes til perfektion over åben ild. DM i bålmad passer perfekt ind i danskernes store interesse for at komme ud i naturen, så vi er spændte på at lade os inspirere og se kokkene lege seriøst,” siger Morten Jensen, direktør i Destination Sjælland, der står bag initiativet.

De professionelle kokke som deltager i det allerførste DM i bålmad har en stor opgave foran sig, når de hver især skal præsentere en grillhovedret. Konkurrencen varer 3 timer og i juryen finder man blandt andre Michael Museth, kendt fra Go’Morgen Danmark, og Thomas Castberg, kendt fra Masterchef.

”Et bål er ikke bare et bål, men påvirkes af vind og vejr, så det kræver opfindsomhed, fleksibilitet og godt håndværk at lave Danmarks bedste måltid over bål. Vi glæder os meget til at se kokkene fortolke nogle af Sjællands bedste råvarer, hvor alle varme elementer skal tilberedes over ild. Juryen vil i kåringen lægge vægt på kreativitet, bålteknik, anvendelse af lokale ingredienser, håndværk samt smag og præsentation,” fortæller Michael Museth, der både er moderator for og hoveddommer i konkurrencen.

Vinderen af DM i bålmad vinder blandt andet et trofæ, en pengepræmie på 10.000 kroner og en plads i juryen til næste års danmarksmesterskab.

’Bålet er et fantastisk samlingspunkt’

Til Food on Fire, hvor DM i bålmad afholdes, kan man også opleve en masse andre ting. Bålmadsfestivalen, som vender tilbage for andet år i træk, skal nemlig leve op til sin egen store succes til ’premieren’ sidste år, hvor 2.500 gæster deltog.

”Vi glæder os rigtig meget til at invitere danskerne med til endnu en dag, hvor vi hylder mad over bål. Bålet er et fantastisk samlingspunkt, der inviterer til hygge, nærværende samtaler og gode måltider. Derfor er alle aktiviteter forankret i bålet, så man kan fx opleve lejrbålssang, båltalks og et væld af gode, lokale råvarer fra Sjælland. Vi håber, at endnu flere lægger vejen forbi i år,” siger Morten Jensen.

Lene Beier tager gæsterne godt gennem båltalk-programmet, hvor man blandt andet kan høre om og smage bålkaffe, Beredskabet forklarer om bål og brand i naturen, og så vil Nationalmuseets direktør Rane Willerslev fortælle om bålets betydning – fx hvordan mad på bål var afgørende for vores hjernes udvikling.

Det er gratis for alle at deltage i bålmadsfestivalen Food on Fire og at overvære danmarksmesterskabet i bålmad. Det hele foregår i Parnas Park ved Sorø Sø lørdag den 14. september klokken 10-18.

Faktaboks: Om Food on Fire og DM i bålmad:

- Bålmadsfestivalen Food on Fire med ’DM i bålmad’ finder sted den 14. september i Parnas Park ved Sorø Sø.

-     - Det er gratis for alle at deltage i Food on Fire, hvor man kan prøve bålaktiviteter som lejrbålssang og høre spændende båltalks med fx Lene Beier og Rane Willerslev.

-     - Food on Fire er skabt i samarbejde mellem Destination Sjælland, en række kommercielle partnere og Sorø Kommune.  

-     - Gæster kan benytte gratis transport med Movia mellem Sorø Station og Parnas Park.

 Faktaboks: Her er kokkene og juryen til DM i bålmad 2024:

-     - Deltagende kokke: Dennis Winther, Rikke Friis Malver, Kasper Mark Schou og Martin Rommel.

-     - Jury: Michael Museth - stifter af Folkets Madhus og kok på Go’Morgen Danmark, Jack Brask – underviser på ZBC Kokke- og Tjenerskolen, Judith Kyst – direktør for Madkulturen, og Thomas Castberg – kok, kreativ direktør hos Skagen Group og tidligere dommer i Masterchef.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.